Uiteraard begrijpen we dat niet iedereen zit te wachten op budgetreizen met kinderen. Sommigen van ons gaan liever op een luxe vakantie, of misschien willen we dat allemaal wel eens doen, alleen als we het budget maar hadden. Maar voor anderen is goedkoop reizen met het gezin de enige manier om de wereld te ontdekken. Vooral als gezin,  lopen de kosten snel op! Daarom hebben we dit artikel geschreven! Voor iedereen die met kinderen op reis wil met een beperkt budget. Je zou dichtbij of ver weg kunnen reizen, voor een korte vakantie, lange vakantie of misschien denk je zelfs aan een fulltime gezinsvakantie. Doel van dit blog bericht  is  om aan te tonen dat elk gezin kan reizen! En na het lezen van dit artikel zal budget misschien iets minder  een struikelblok zijn. 

Hoe kunnen we ons dat veroorloven om te reizen?

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet reizen, is dat ze denken dat ze niet genoeg geld hebben. Het is dan ook de  vraag die we het meeste krijgen: ‘Hoe betaal je al dat reizen?’. Een paar mensen hebben ons zelfs beschuldigd van het stiekem winnen van de loterij. En hoewel dat fantastisch zou zijn, is het niet zo, ik beloof het je!

Dus hoe kunnen we het ons veroorloven om de wereld rond te reizen, ook al zijn we niet rijk? Laten we een beetje economie bespreken. Er zijn natuurlijk twee geldstromen, dat zijn de inkomende en de uitgaande stroom. Om te kunnen reizen, wil je het binnenkomende maximaliseren en het uitgaande geld minimaliseren. We hebben het hier niet over inkomsten.

In dit artikel zullen we de uitgaven, kosten, en rekeningen aanpakken, … Hebben ze daar niet gewoon te veel woorden voor, het is gewoon dat we alles betalen! We willen allemaal de reiskosten zo laag mogelijk houden! De enige reden dat we het ons konden veroorloven om fulltime te reizen, is dat we met een budget, als gezin, de wereld rondreizen. We willen jullie dan ook graag al onze tips meegeven.

 

ALGEMENE tips VOOR FAMILIEREIZEN MET EEN BEPerkt BUDGET

Later in dit artikel, hebben we het nog over geld besparen op accomodaties, transport, activiteiten, voedsel en drank. Maar eerst starten we met enkele tips over budget familie reizen.   

1. Denk tweemaal na over je bestemming

Waar ga je heen?

 Een van de gemakkelijkste manieren om geld te besparen, is om een ​​bestemming te kiezen waar de kosten van levensonderhoud erg laag zijn. We weten hoe verleidelijk het is … Je wilt gewoon gaan voor de gemakkelijke optie, wat ook goed is natuurlijk. Je neemt al snel de auto richting Frankrijk of Spanje. Het klinkt eenvoudiger en je zou denken dat het veel goedkoper is dan het nemen van een vliegtuig naar een exotische bestemming.

Hoewel je vlucht naar een verre bestemming nogal duur kan zijn, zul je dat ter plaatse snel terugverdienen. Veel landen in Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en zelfs sommige in Europa zijn perfect om met een budget als gezin te reizen. Dus uiteindelijk kun je veel minder uitgeven dan op je normale vakantie. Of je kunt enkele andere nieuwe ervaringen of activiteiten doen voor hetzelfde budget. 

Dus ons advies: denk twee maal na over je bestemming en reis verder dan Europa! 

 

Family Travel Budget Cheap Exotic Destination Kies een exotische bestemming voor hetzelfde budget, misschien kom je hier wel terecht…

 

WISSELKOERS

Check zeker de wisselkoers bij het kiezen van je bestemming. Deze kan je eveneens een groot voordeel opleveren.

VISA KOSTEN

Als je op zoek gaat naar je bestemming moet je zeker rekening houden met de kosten van de Visa.  Toen we onze lange-termijn familie-uitstapje aan het plannen waren, wilden we eerst naar China gaan. Als Belgische burgers zou het visum ons € 164,5 / $ 183 per persoon kosten. Dat zou € 658 / $ 735 voor het hele gezin zijn, gewoon om het land binnen te gaan! Omdat we met een beperkt budget reizen, hebben we besloten dat niet te doen en kozen we landen met lage visumkosten of zelfs gratis toegang. We zijn wel met een transitvisum naar Shanghai gegaan. Een leuke optie die je in heel wat landen kan doen.  Je kan er dan enkele dagen het land bezoeken zonder extra kosten.
Lees meer : How to visit Shanghai on a budget en ontdek hoeveel we er spendeerden.

 

Goedkope bestemmingen 

 Waarschijnlijk weten jullie allemaal dat Australië en Nieuw-Zeeland vrij duur zijn, net zoals veel landen in Europa en Noord-Amerika. Hier is een lijst van landen met lage kosten van levensonderhoud, waar je makkelijk als een gezin kunt rondreizen voor een budget van minder dan € 100 per dag of zelfs minder als je echt super goed gaat besparen. Deze lijst is niet volledig, maar we hebben deze bestemmingen gekozen ook op basis van de reiservaringen.

Goedkoopste landen in:
  • Azië: Nepal, India, Vietnam, Laos, Noord-Thailand, Cambodja, de Filippijnen, Maleisië en Sri Lanka en Myanmar.
  • Noord- en Zuid-Amerika: Mexico, Bolivia, Colombia, Guatemala en Nicaragua.
  • Europa (of in de buurt van Europa): Roemenië, Hongarije, Polen, Griekenland, de Baltische staten, Turkije, Tsjechië, Bulgarije, Georgië, Oekraïne en Kroatië

2. REIS BUITEN DE VAKANTIES

 

OMARM HET MINDERE WEER

 Ik weet het, de meesten van ons willen alleen maar zonneschijn hebben en liefst zo min mogelijk regen. Oh ja, en misschien ook niet te warm (zoals woestijntemperaturen) indien mogelijk. We reizen nog steeds met onze kinderen, wat een avontuur op zich is, zonder dat ze de hele reis worden geroosterd. Dat betekent dat je alleen het beste weer krijgt als je tijdens de piekuren naar de populairste bestemmingen reist. Die maanden zijn populair om een ​​reden natuurlijk … En je zult veel extra geld betalen om daar op het juiste moment van het jaar te kunnen zijn. 

 Maar als je met kinderen reist met een beperkt budget, is het misschien beter om toch in die seizoenen te reizen, als het weer niet ideaal is. Dat betekent niet dat het de hele tijd zal regenen of dat het ijskoud moet zijn. Als je alleen tijdens schoolvakanties kunt reizen, kun je overwegen om naar de tropen te reizen. In veel landen in Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, … is het dan dus een tussenseizoen, vanwege de moesson. Maar die landen zijn nog steeds perfect om te reizen, alleen zal je elke dag een uur of langer te maken hebben met een douche. Het leuke is dat het niet koud wordt, dus je hebt nog steeds het gevoel dat je op vakantie bent.

 

Travel Low Season Family Budget Monsoon Kuala Lumpur Een donkere regenwolk trekt over Kuala Lumpur tijdens het regenseizoen, maar toch een prachtig zicht.

 

Ga niet tijdens festival- of feestdagen

 Goedkoop reizen met het gezin is helemaal niet mogelijk als je tijdens het hoogseizoen, op festivals of op feestdagen naar  je bestemming gaat. De prijzen van de accomodaties kunnen eenvoudig worden verdubbeld of verdriedubbeld, activiteiten kosten vaak veel meer en de budget opties zijn dan heel snel uitverkocht!

Reizen buiten het seizoen kan moeilijk zijn als je gebonden bent aan schoolvakanties. Tenzij je bereid bent verder te reizen (het andere halfrond en de tropen) of je bent bereid om naar minder perfect weer te reizen zoals we hierboven vermeldden. Je wilt niet naar populaire plaatsen reizen tijdens Chinees Nieuwjaar of de Gouden Week wanneer je in Azië bent.  De prijzen swingen echt de pan uit als alle Chinezen rondreizen. Controleer dus niet alleen je bestemming, maar ook de hele regio. 

3. REIS BUITEN DE SCHOOLVAKANTIES 

Een van de grootste frustraties voor ons, reizende ouders, zijn de schoolvakanties. Als je kinderen naar school gaan ben je gebonden aan een vaste vakantieperiode om de wereld rond te reizen. Wat meteen betekent dat je moet reizen tijdens de piekmomenten, wat resulteert in hogere kosten voor vervoer, accommodatie en activiteiten. Niet ideaal als je met kinderen wil reizen en een beperkt budget hebt. Wat zijn de oplossingen?

 

Thuisonderwijs 

Het eerste dat je kunt doen om te voorkomen dat je tijdens schoolvakanties moet reizen, is om je kinderen van school te halen 😉! Ik weet wat je denkt … Ik zou nooit mijn eigen kinderen kunnen onderwijzen! Dat is niet mogelijk met mijn werk. Wat is het effect op de kinderen? Of misschien heb je het al overwogen, maar hoef je alleen nog de laatste stap te zetten? 

 Denk hier eens over na, wat als de wereld het klaslokaal van je kinderen is? Wat als je samen met hen de wereld kan verkennen zonder je zorgen te  maken over school en de vaste vakanties? We hebben onze kinderen van school gehaald om ons fulltime reisavontuur te beginnen. Dus we weten waar we het over hebben. Het is niet altijd gemakkelijk, maar we zouden het niet anders gewild hebben! En op die manier kun je in het laagseizoen perfect naar deze landen reizen.

Homeschooling Tioman Malaysia Dankzij thuisonderwijs kan je de wereld rondreizen met je kinderen.

Ga op reis als ze nog jong zijn

 Een andere manier om schoolvakanties te vermijden, is reizen als de kinderen nog jong zijn. In ieder geval in België, tot ze 5 of 6 jaar oud zijn, kun je ze een paar weken uit school halen en reizen. En ik weet dat het ook zo is in de meeste andere landen. Daarom waren we in die eerste jaren al vroeg begonnen met reizen. We zijn in de VS, Ierland, Israël, Thailand geweest tijdens het laagseizoen. 

Lang op reis / voltijds reizen

 We weten dat het niet iedereen zijn droom is om langer dan normaal te reizen. Maar het is de perfecte manier om schoolvakanties te vermijden. Je kunt gewoon vliegen of rondreizen om het hoogseizoen te vermijden, wat betekent dat je met kinderen met een beperkt budget reist. Ga in het voorjaar of de herfst naar Nieuw-Zeeland en vermijd zo de zomermaanden (januari en februari). Ga in februari of maart naar Thailand, als het in Europa nog steeds koud is, maar dan is het daar ideaal! Probeer Italië in de herfstmaanden.  

 4. Bereid je goed voor!

 Doe je huiswerk

Goedkoop met je familie op stap gaan begint al voordat je vertrekt. Als je met kinderen reist met een beperkt budget, moet je wat onderzoek doen. Er zijn twee dingen die ik meestal doe voordat ik vertrek: een Lonely Planet kopen en het internet afschuimen met al mijn vragen. Ik lees veel reisblogs, kijk voor budgetaccommodaties en hun beoordelingen, zoek naar goedkope manieren om van de ene plaats naar de andere te reizen, … Het kost wel wat tijd, maar het zal je veel geld besparen! En de reis plannen, maakt deel uit van de vreugde, vind je niet 😉.

 

Geef niet te veel geld uit voordat je vertrekt.

 Het is een fout die we in het begin hebben gemaakt … Je gaat op vakantie, of het nu kort of lang is, en je wilt voorbereid zijn. Dus ga je winkelen voor de juiste uitrusting, wat nieuwe kleding en enkele andere dingen die je onderweg tegenkomt. Uiteindelijk heb je behoorlijk veel geld uitgegeven, wat niet helpt als je met je kinderen met een beperkt budget reist. Geef dus niet teveel geld uit als je naar een land gaat waar alles goedkoper is! Want ze hebben daar dezelfde spullen aan een veel goedkopere prijs.

Hou er ook rekening mee dat je niet zo veel spullen nodig hebt! Reis licht, minder is meer! We waren zwaar overpakt voor onze fulltime gezinsreis. We hebben de afgelopen maanden echter geleerd dat minder bagage veel meer waard is dan die extra spijkerbroek.

  Luggage Travel Kids Light Heavy Ipoh Train Malaysia In het begin van onze reis hadden we teveel bagage bij ons (dis is de bagage van de kindjes)

Cashback sites

Als je toch moet winkelen en online aankopen doet, overweeg dan om wat geld terug te verdienen. Soms geven ze je een klein beetje ‘geld’ terug, wanneer je je aankopen via hun site op jouw favoriete webshop koopt. Dit werkt natuurlijk alleen als die webshop zich heeft geabonneerd op de cashback-site. Omdat je soms wat duurdere stukken moet kopen voor je gezinsreis, zoals bagage, kan het lonen om deze cashback-sites te controleren.

5. Reis anders

Organiseer zelf je reis

Als je alles zelf gaat plannen, bespaar je veel geld. Dat betekent dat je je eigen vervoer regelt, eigen hotels boekt, eigen activiteiten en rondleidingen plant. Soms boeken we een georganiseerde tour, vooral als dat de enige manier is om bepaalde plekken te bereiken of om eens echt van een hoogtepunt te kunnen genieten. Maar het zal altijd veel goedkoper zijn als je het zelf gaat organiseren. Neem het lokale vervoer naar die tempel, neem je gids mee en loop alleen rond. Of  vraag een lokale schipper om je mee te nemen op die snorkeltoer, in plaats van die dure georganiseerde tour te boeken.

Ga van de gebaande paden af

Natuurlijk willen we allemaal die hoogtepunten zien. Maar reizen met het gezin met een beperkt budget is niet mogelijk als je van het ene naar het andere hoogtepunt trekt en alleen in die toeristische plaatsen verblijft. Verlaat de gebaande paden en ontdek het onontdekte! Of zelfs het niet onontdekte, maar het minder bekende pad. Je kosten zullen snel dalen.

Langzaam reizen

Hoe sneller je reist, hoe meer je uitgeeft. En laten we eerlijk zijn, is het niet leuker om langzamer te reizen met kinderen? Want uiteindelijk willen we, naast het verkennen van het land, vooral veel plezier hebben! Wat ook betekent: ontspannen, ronddwalen op een plaats zonder je te moeten haasten en de kinderen vooral tijd geven om te spelen.

Ons advies is dus, zelfs als je naar een verafgelegen bestemming vliegt, doe het rustig aan! Probeer niet alles binnen een paar weken te doen. Blijf langer op één locatie. Niet alleen zal iedereen meer ontspannen en gelukkig zijn, maar je zult ook echt een plek leren kennen en er de lokale mensen ontmoeten.

Als je fulltime reist, is het zelfs een goed idee om een ​​paar weken ergens te verblijven. Dat deden we in Kuala Lumpur en we vonden het geweldig. Een tijdlang gingen we terug naar het ‘normale’ leven, alleen in een ander land. En die weken waren onze goedkoopste weken van allemaal!

Verzamel ervaringen, geen dingen

Een andere geweldige manier om geld te besparen is door het bedrag dat je aan souvenirs of andere dingen wil besteden te verminderen. Je zult je gewone ervaringen veel meer waarderen! Natuurlijk houden we allemaal van mooie souvenirs, maar als je besluit om toch souvenirs te kopen, probeer dan toch naar de lokale artiesten te gaan. Het zal je sowieso veel geld besparen. koop ze niet in de toeristische hotspots, sommige prijzen zijn een regelrechte schande! Als je echter buiten de gebaande paden gaat en naar lokale artiesten zoekt, vind je vaak dezelfde dingen voor minder geld. En, de kwaliteit is een stuk beter en je hebt ook de garantie dat het afkomstig is van je bestemming en niet “Made in China” 😉.

 

Budget Travel Local Artist Souvenir Ubud Bali Op bezoek bij een lokale producent in Ubud, ipv. souvenirs kopen op in het centrum van Ubud

 

5. Bank/Mobiel/IT problemen 

Het eerste wat je moet doen als je aankomt op je bestemming is het kopen van een lokale simkaart! Vooral als je tijdens je reizen online wil of moet blijven, maar ook als je bijvoorbeeld lokaal transport wilt boeken. Vaak kun je ze al op het vliegveld vinden, of op meer toeristische plaatsen. Het kan helpen om wat informatie op te zoeken voordat je vertrekt, zodat je zeker weet welke providers het beste voor je zijn of over het beste mobiele of data-abonnement voor je beschikken.

Iets anders om te overwegen is het verkrijgen van een lokale bankrekening. Dit loont natuurlijk alleen als je voor een langere periode in een land verblijft. Maar het kan je heel wat transactiekosten uitsparen. Want telkens wanneer je geld opneemt van de geldautomaat met je creditcard of bankkaart, betaal je een vrij groot banktarief of percentage. Dat loopt snel op als je langere tijd reist.

Als je geen lokale bankrekening wil, controleer dan zeker in je thuisland welke bank het minst rekent bij buitenlandse opnames. Er kunnen grote verschillen zijn tussen banken, dus kun je zelfs overwegen een nieuwe creditcard of betaalkaart aan te schaffen voordat je vertrekt.

En nog een laatste tip, wissel geen geld op de luchthaven! Je betaalt veel te veel! Haal geld af van de geldautomaat in de luchthaven of wissel desnoods als je in de stad bent.

Goedkope familie accomodatie  

 Overnachten op hotel of andere kan het grootste deel van je budget opnemen als je niet oplet. Vooral met kinderen als je meer bedden, grotere of meerdere kamers nodig heeft. Reizen met kinderen met een beperkt budget betekent niet noodzakelijkerwijs dat je alleen slaapt in onbetrouwbare guesthouses met 4 in een bed. Hoewel dat ons misschien is overkomen 😆. Maar we hadden ook prachtige appartementen, met een zwembad, fitness en sauna voor slechts € 30 / $ 35 per nacht. Dus hoe vind je die goedkope familie-accommodaties? 

Het hangt er allemaal vanaf natuurlijk waar je op reis bent. In die landen met lage kosten van levensonderhoud, kun je nog makkelijk enkele pareltjes vinden zonder te diep in je buidel te tasten. In grote steden of duurdere landen is het daarentegen onmogelijk om nog een ​​leuke plek te vinden voor een goedkope prijs. Maar één gouden regel, we vertrouwen altijd op beoordelingen en daardoor hebben we niet veel teleurstellingen gehad tijdens onze reizen. Hier zijn onze tips voor het vinden van goedkope gezinsaccommodaties voor reizen als je een beperkt budget hebt.

 

1. Denk twee maal na als je iets boekt.

 Ofwel wil je je hotels, pensions, hostels echt vroeg of  last minute boeken. Je verliest altijd als je ergens tussenin boekt. Wij boeken meestal last minute via bijvoorbeeld booking.com en het heeft ons nooit in problemen gebracht. Vooral in Azië is dat de beste manier om rond te trekken. Als je merkt dat er iets vrij is kan je ze ook nog via telefoon boeken en is het meestal nog goedkoper. We mochten op een aantal fantastische plaatsen verblijven, vaak met veel kortingen, vooral dan omdat we net zo laat boekten. Wees zeker niet bang om een ​​extra korting te vragen, of een extra gratis ontbijt. Meestal willen ze de kamer nog verhuren en gaan ze vrij snel akkoord als je iets extra vraagt.

Als je echter altijd last minute boekt, zijn de echte goudhaantjes al weg. Dus als je tijdens het plannen van jouw reizen een geweldige plek tegen een zeer redelijke prijs tegenkomt met geweldige recensies, gewoon boeken!

 

Een andere optie is housesitting. Een housesit betekent dat je voor het huis zorgt (en vaak de huisdieren), terwijl de eigenaren op vakantie zijn. Ook hier zijn er veel geweldige websites, zoals TrustedHousesitters. We hadden onze eigen housesits in Brisbane, Australië. Het was een geweldige manier om een ​​tijdje als een lokale  inwoner te leven, zonder dat je voor de accommodatie hoefde te betalen. Een win-win situatie!

2.Wees creatief, er zijn nog een hoop andere opties

Als ik het heb over het boeken van accommodatie, denken we allemaal meteen na over het bezoeken van boekingssites en het zoeken naar hotels, resorts, pensions, hostels, … Maar soms denk je beter eens buiten de gebaande paden, wees creatief! Er zijn veel andere opties! Natuurlijk is er Airbnb, een geweldige site om een ​​kamer, compleet appartement of zelfs een huis te boeken voor goedkope prijzen. We gebruiken zelf ook deze site en het gaf ons een aantal fantastische plekken om te verblijven!

Huizenruil of huisruil

Dit is een geweldige optie om op vakantie te gaan en zowaar gratis op je bestemming te verblijven !! Het concept van een huisruil is iemand zoeken die bij jouw thuis blijft, terwijl je zelf in hun huis verblijft. Je wisselt dus gewoon van huis. Er zijn ondertussen enkele geweldige websites om andere families te kunnen ontmoeten die in je huis verblijven. Een daarvan is HomeExchange . 

Christmas Brisbane Summer Australia Housesitting Budget Travel Kerstmis vieren bij onze geweldige housesit in Brisbane, Australie.

 

Couchsurfing

Couchsurfing is nog een manier om accomodatie te vinden. Je verblijft er bij mensen thuis, soms zelfs in hun zetel (vandaar de naam) maar het is ook mogelijk dat je je eigen kamer krijgt. Zelfs met kinderen kan dit een leuke optie zijn. Op de website kan je filteren met hoeveel personen en/of het kindvriendelijk is. Wij hadden zeer leuke ervaringen in bv. Maleisie . Je omtmoet sneller lokale mensen en je houdt er eventueel zelfs vrienden aan over! En als ze zelf ook kinderen hebben zullen je kinderen in de zevende hemel zijn.

Go local en betaal minder!

Nog een hele leuke site is HomeStay.. HomeStay heeft een database met duizenden lokale hosts, die je bij hen thuis laat wonen. Een leuke functie is dat je zelfs kunt filteren op hobby’s, waardoor je op je interesse kan gaan zoeken. Je zult veel makkelijker een geweldige ervaring hebben met de lokale bevolking via een site zoals deze.

3. Kamperen

 Kamperen met een tent of met een busje is altijd een geweldige optie met een gezin! Vooral in die landen waar het vrij duur is om accommodatie te boeken, zoals Australië, NZ, Noord-Amerika en Europa. Hoewel de kosten van het huren van een campervan niet te onderschatten zijn, is het nog steeds goedkoper dan slapen in hotels en het huren van een auto.

Er zijn een aantal geweldige manieren om de kosten te verlagen, ook als je aan het kamperen bent. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden voor gratis kamperen. Het is niet overal toegestaan, maar als dat zo is, krijg je soms de prachtigste plekken te zien.

Relocation Campervan New Zealand Free Camping Family Travel Budget Free camping in New Zealand, bij het terugbrengen van een camper.

4. Korting voor kinderen.

Als je je overnachting boekt , hoef je niet altijd een afzonderlijk bed voor elk kind te boeken. Heel wat hotels laten de kinderen gratis verblijven als ze geen extra bedden gebruiken. Als ze bv. op de zetel slapen, met twee in een bed of tussen de ouders als het een groot bed is, is toegestaan.

Een echte besparing is als de kinderen samen in dezelfde kamer slapen. We hebben een paar keer echt goedkope gezinsaccommodaties gehad omdat we een grotere tweepersoonskamer hebben geboekt, waar het personeel twee extra matrassen op de grond heeft gezet. Want tenslotte, hoeveel tijd besteed je werkelijk aan in je kamer als je reist. Hoewel we het niet erg vinden om dat te doen, moeten we wel toegeven dat deze kamers voor ons moeten worden afgewisseld met normale familiekamers. Soms heb je gewoon een beetje ruimte nodig

5. Save up a night during travel days

Als je van de ene plaats naar de andere treks, overweeg dan om ‘s nachts te reizen. Neem een ​​nachtbus, trein of vlucht en je bespaart een overnachting. Die momenten zullen waarschijnlijk niet je meest plezierige herinneringen zijn, hoewel ze soms echt wel memorabel zijn 😃! Iets anders om te overwegen is om op het vliegveld te blijven slapen als je een zeer vroege vlucht hebt. Dat hebben we ooit gedaan in Auckland, Nieuw-Zeeland. De kinderen vonden het spannend en sliepen na een tijdje op de banken. En wij, wij hebben niet veel geslapen, maar ach, we hebben het overleefd!

 

FamILIE REIZEN OP EEN BUDGET: BESPAAR OP JE TRANSPORT

ZOEK EEN GOEDKOPE VLUCHT

Er zijn talloze artikelen over het vinden van een goedkope vlucht. We zouden er zelfs een volledig artikel kunnen aan wijden door alleen over dat onderwerp te schrijven.  We houden het hier alleen op enkele tips van onszelf!

Als je met een beperkt budget reist kan een goedkoop ticket heel wat betekenen. Zeker voor een volledige familie. Als je op langere termijn gaat reizen kan je makkelijk je bestemming laten afhangen van de prijs van je vliegtuigticket. Beslis dus zeker niet op voorhand welke vliegtuigtickets je allemaal wil boeken. Laat soms de prijs voor jou beslissen. Via Skyscanner kan je je bestemming op ‘overal’ plaatsen. Zo zie je meteen de goedkoopste vluchten. 

 Air Asia Malaysia Sabah Kuching Kota Kinabalu Budget Wij vlogen regelmatig met Air Asia, low cost maar wel excellente service.

 

Als ze jonger zijn dan 2 kunnen de kinderen nog gratis vliegen (als ze geen zetel innemen). Het enige wat ze moeten betalen is een kleine belasting. Ideaal dus om dure vliegtickets uit te sparen. Wij hebben het alvast met hen gedaan toen ze nog klein waren.

Gebruik lokaal transport 

Het vinden van transport zal nooit echt een probleem zijn, maar je moet wel voorzichtig zijn of je zult veel te veel betalen. Als je echt goedkoop transport wil, neem dan altijd lokaal vervoer. Een lokale bus of trein brengt je naar je bestemming voor een stuk minder dan een taxi of privé minibus. Het nadeel is echter dat dit soort transport vaak traag en druk is en niet altijd over airconditioning beschikt. Dus wees op je hoede voordat je met je kinderen in een overvolle, hete bus stapt. 

Apps zoals Grab of Uber zijn een geweldige manier om goedkoop lokaal transport te vinden. App installeren, je bestemming en ophaaladres ingeven en enkele minuten later komen ze je ophalen. Sommige landen hebben zelfs hun eigen lokale versies, zoals Go Jek in Indonesië. Zorg ervoor dat je de app installeert voordat je vertrekt en een simkaart koopt op de luchthaven. Op die manier kan je al bij je aankomst op de luchthaven meteen een taxi bestellen. We vonden deze apps erg handig en goedkoop, vooral met een gezin.  Anders zou je verschillende bustickets moeten kopen, maar je betaalt dezelfde prijs voor een Grab of Uber, zelfs als je met vier bent. Het enige nadeel is dat het op sommige plaatsen of zelfs in sommige landen niet is toegestaan. Nogmaals, kijk het zeker nog eens na voordat je vertrekt.

Breng een huurwagen terug  

Een geweldige manier om geld te besparen tijdens het reizen is door een camper of auto terug te brengen. Het concept is dat de verhuurbedrijven een voertuig op hun plaats A hebben, maar ze moeten het in B hebben omdat iemand het daar huurt. Dus in plaats van iemand een loon te betalen om het voertuig te verplaatsen, zoeken ze naar mensen die het voor hen willen doen. En ze brengen meestal maar een paar euro / dollar per dag in rekening. Het kan iets meer kosten als je een extra verzekering wilt. En ze geven je vaak zelfs nog wat gratis brandstof! Een leuke manier dus om goedkoop te reizen, het nadeel is meestal dat je niet veel tijd krijgt. Je zult dus wel een beetje sneller moeten reizen. Wij hebben een verplaatsing van een grote camper in Nieuw-Zeeland gedaan, van Christchurch naar Auckland, en we zijn er razend enthousiast over! Een geweldige site om hierop te zoeken is bijvoorbeeld Imoova.

 

Cruiseschip terugbrengen of herpositioneren

Heb je ooit gehoord van het herpositioneren van een cruise? We ook niet voordat we naar het onderwerp toevallig tegenkwamen. Het principe is een beetje hetzelfde als het terugbrengen van een busje of auto, hoewel je niet achter het stuur zit 😉. Cruise maatschappijen moeten hun schepen in het voorjaar en in de herfst verplaatsen voor de nieuwe hoogseizoenen. Wanneer ze dat doen, kun je meegaan voor hele goedkope prijzen. Steek bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan over voor € 60 / $ 50 per dag of soms zelfs de helft van die prijs. Dat is echt goedkoop als je erover nadenkt. Je hebt onderdak, eten, transport en een geweldige ervaring! En je hoeft geen vliegticket meer te kopen. CruiseDirect is bijvoorbeeld een geweldige site om deze deals te vinden.

Bespaar op je activiteiten als je op een budget reist

Toegangsprijzen voor attracties, gebouwen, toeristische hoogtepunten en andere activiteiten kunnen je budget gemakkelijk opblazen. En het is moeilijk om het te weerstaan, want je krijgt heel wat leuke ervaringen in de plaats. Maar wanhoop niet, je zult nog steeds een geweldige familie-uitje hebben als je niet alle hoogtepunten probeert te doen of op zijn minst degene kiest die budgetvriendelijk zijn.

Ten eerste, verkies actieve activiteiten boven attracties. Je zou een rondleiding kunnen boeken om naar een uitkijkpunt te gaan. Maar je zult de ervaring zoveel meer waarderen als je daar met de kinderen zelf naar toe loopt en alle omliggende natuur en dieren ziet. Wanneer de kinderen behoefte hebben om naar buiten te gaan, kies dan bv. voor een wandeling door de stad, stop dan ergens aan een speeltuin en picknick op het einde. Ze zullen waarschijnlijk net zoveel plezier hebben als wanneer je ze meeneemt naar een pretpark met een hoge toegangsprijs.

Onze kinderen hebben de actieve ervaringen, bezienswaardigheden en ontdekkingen net zo goed leren waarderen als de typische kinderactiviteiten waarbij je een toegangsprijs moet betalen.

Je zou ook verbaasd zijn hoeveel geweldige activiteiten gratis zijn! Maar je moet wel wat onderzoek doen om die gratis dingen te vinden. Een van de eerste dingen die we doen wanneer we op een nieuwe plaats aankomen, is op het internet surfen of in onze gids kijken wat de gratis activiteiten zijn. Zo zijn we al naar geweldige speeltuinen geweest, hebben we fonteinen of lichtshows gezien, en enkele leuke musea, allemaal gratis!

En last but not least, kijk uit naar gezinskortingen. Wees zeker niet bang om te vragen. Als we een tour boeken, vragen we altijd kortingen voor de kinderen. Ga naar het bezoekerscentrum en vraag naar multi-passen, stadsauto’s of kortingskaarten. Vooral wanneer je een stad verkent, kunnen deze een groot verschil maken! Bekijk ook de gratis museumdagen. Veel van hen hebben 1 of 2 dagen per maand gratis toegang tot het museum. Veel plezier!

Family travel on a budget: hoe kan je besparen op voeding en drank 

Snacks – snacks – snacks!!

Iedereen die kinderen heeft, kent de routine voor een dagje uit, en neemt snacks mee voor onderweg! En als je met een beperkt budget wilt reizen, ga dan naar een supermarkt en koop al je snacks daar, zodat je de rest van de dag kunt overleven. Neem wat fruit en koekjes mee en alles is klaar! Het bespaart je veel geld als je ze niet ter plekke hoeft te kopen wanneer een van de kinderen plotseling helemaal chagrijnig of zelfs helemaal onhandelbaar wordt 😅. We weten allemaal waar ik het over heb!

Eet lokaal

Hoe je ook heel wat geld kan besparen is lokaal te eten. Meestal zijn de kinderen daar niet zo gek op en willen ze de keuken van thuis, toch kan je het heel wat geld besparen. Kijk dan vooral uit naar de lokale restaurants net ver genoeg van de toeristische hotspots.

 Heb je eerder streetfood geprobeerd? In Azië kun je bijvoorbeeld een volledige maaltijd eten voor slechts € 1/1 $ per persoon als je die straatstalletjes een kans geeft! Je zult niet ziek worden, dat beloof ik. Het enige waar je zeker van moet zijn, is dat ze het vlak voor je koken of bakken. Dan weet je zeker dat het goed is.  Onze beste maaltijden waren meestal aan een van die leuke eetkraampjes.

ZELF KOKEN 

Het kan zijn dat sommige maaltijden op straat goedkoper zijn dan als je het zelf gaat bereiden. Hou er dus rekening mee als je zelf gaat shoppen dat je de lokale producten koopt om mee te werken. Ga dus vooral niet al die ingevoerde merken gaan aanschaffen die je thuis kan kopen. Af en toe moet je eens vaarwel zeggen tegen je favoriete kaas, beleg of groente en de lokale producten een kans geven. In veel hostels en guesthouses kan je zelf je eigen maaltijd bereiden, maar wij hadden ook af en toe een  Airbnb appartement en die zijn ook perfect! Als je een koelkast hebt, gooi je restjes dan niet weg! Een andere manier om wat geld te besparen.

En last but not least, ga buiten eten! Bereid je voor op een picknick in het park in plaats van te eten in een restaurant. De omgeving zal waarschijnlijk leuker zijn en de kinderen kunnen vrij rondrennen. En wat is er heerlijker dan een barbecue bij het kamperen! Meestal zijn dat de momenten die je je later zult herinneren. 

Kies vestandig je restaurant uit

Als je naar een restaurant gaat, geniet er dan vooral eerst van! Maar toch, verlies je  kosten niet uit het oog. Je kan al snel een wekelijks budget spenderen als je niet oplet.  Onze kinderen delen meestal een volwassen bord, wat ons een extra maaltijd bespaart. Ze zouden het toch nooit helemaal opeten. In sommige restaurants eten kinderen gratis of ontvangt je ook gezinskortingen. En meestal is er een kindermenu. Maar als je niet wilt dat ze alleen friet, kipnuggets of spaghetti eten, kun je overwegen om een volwassene bord te delen! 

Bespaar op drankjes

Door zelf altijd een waterfles die je kan opvullen bij te hebben spaar je niet alleen onze planeet maar ook je centen. In sommige landen kan je in guesthouses, publieke pleinen, hotspots zelf je fles terug opvullen. Dat zal je aardig wat geld besparen.
Let op restaurant ook op het aantal drankjes dat je gaat bestellen. Laat die lekkere wijn of dat bier voor later en bestel een lokale drank. Eventueel kan je later in de supermarkt nog die andere lekkere drank halen aan een gewone prijs.

 

Dat is het! Ik hoop dat je onze gids over gezinsreizen met plezier hebt gelezen en wat ideeën hebt opgedaan voor je volgende familie-uitstapje! Als je opmerkingen of andere tips hebt die we aan deze gids moeten toevoegen, laat ons dan een bericht achter onder dit artikel! En geniet natuurlijk van jullie toekomstige familiereizen!